Plastik Kaplara Dikkat

Herkese İyi Akşamlar Hanımlarrr :) Biliyorum hepimiz hamaratız :) Mis gibi yemekler,tatlılar,tuzlular,börekler neler neler. Tükettiğimiz...

plastik kaplara dikkat
Herkese İyi Akşamlar Hanımlarrr :)
Biliyorum hepimiz hamaratız :) Mis gibi yemekler,tatlılar,tuzlular,börekler neler neler.
Tükettiğimiz gıda ürünlerine titizleniyoruz herşeyin en güzelini almaya gayret ediyoruz.Çok da iyi ediyoruz.Günümüzün vebası haline gelen kansere tutulan binlerce insan varken insan biraz daha dikkatli olmaya çalışıyor.Ben bugün plastik kaplarla ilgili bilgi vermek için yazıyorum bu postu.Bende bilinçsizmişim okudukça öğrendim sizlerde buyrun hep beraber öğrenelim :) Plastik kaplara dikkat
Amannn ne olacak içini yıkadım,bişey olmaz ben onu temizledim vs vs bahanelere sığınmayalım.Plastik ürünleri doğa bile yok etmek için 1000 (bin) yıla ihtiyaç duyuyor.Bu da 100'er yaşında ölen insanlar olduğumuzu düşünürsek 10 nesil boyunca yok olmayan atıklar anlamına geliyor.
plastik kaplara dikkat
Bunun yerine cam kaplara yönelelim.Şimdi diyeceksiniz ki 'Eee camda 4000(dörtbin) yılda yok oluyormuş.Evet bu sürede yok oluyor fakat temizlediğimiz cam kapları uzunnnn yıllar kullanabiliyoruz.püf noktası budur :) 
Tamam cam kaplara yöneldik fakat plastik kapları da hayatımızdan tamamen arındırmak neredeyse imkansız hale gelmiş durumda.İş bununla bitse yine iyi çeşit çeşit plastiği nasıl ayırt edeceğiz peki? Tabiki dışarıdan bakmayla bunun ayrımına varamıyoruz.Genellikle kapların altında bulunan numaralardan ayrılabiliyor.
plastik kaplara dikkat
Bu numaralar da neyin nesi? Rakamlar vsvs ne anlama geliyor peki? Hemen göz atalım.


1 numara: PET veya PETE polietilen anlamına gelir. Genelde su, iki litrelik alkolsüz içecekler ve yağların konduğu pet şişelerde kullanılır. Genelde tek kullanımlık ürünler için geçerlidir. Zararsızdır.
2 numara: HDPE ve polietileni işaret eder. Genelde deterjan ambalajları ve pet sütlerde bulunur. Bu da sağlığa zararlı değildir.
3 numara: PVC polivenil klorid içerir. Streç folyo, dış mekan eşyaları, plastik zemin malzemesi, duş perdesi ve de plastik ambalajlarda kullanılır. Zararlıdır. Yiyeceklerinizi folyoya sararken bir kere daha düşünün.
4 numara: LDPE az yoğunluklu polietilendir. Kuru temizleme, çöp torbaları, yemek saklama kaplarında bulunur. Zararsızdır.
5 numara: PE Polietilen'in kısaltmasıdır. En güvenli plastik türü olarak kabul edilir. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
6 numara: PS polistirendir. Yemek paketleri, plastik bardak ve tabaklar, kaşık gibi maddeler. Market etlerini satın alırken konulan plastik kaplar, köpük tabaklar ve fast food ürünlerin konulduğu tabaklar. Bu kadar çok kullanılan bir şey olmasına rağmen zararlıdır.
7 numara: Yemek saklama kapları ve bazı pet şişelerde bulunur. Kullanılması oldukça zararlıdır.
Evet Hanımlar altında 3,6 ve 7 numaraları bulunan plastik kaplardan uzak duruyoruz.Bunlar bünyemize hem içten hemde dıştan zarar veren maddeler.Hiç unutmam Çin mallarının ülkemizi esir aldığı yıllardı,sanırım ben lise 1e falan gidiyordum.Şu ünlü Bir Milyonculara akın ettik,1 tlye kap kacak,mutfak aletleri falan bir ton eşya aldık.Bunların birçoğunun zararlı plastiklerden yapılabileceğini hesaba katmadık.Artık daha bilinçliyiz okuyoruz öğreniyoruz :)

BENZER YAZILAR

8 yorum

  1. Aayy yandık Hilal'cim ben streç folyo olayını da bilmiyordum.Daha sağlıklıdır sanıyordum..Off yaşam tarzımızı değiştirmemiz lazım.Teşekkürler güzelim çok bilgilendirici bir post olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen kuzum artan yemekleri pastaları sarıp sarmalardım.Şimdi bi ton kapaklı cam kap aldım oh mis.Valla dikkat edicez kuzum Allah muhafaza sağlık elden gidince hiçbir anlamı kalmıyor :)

      Sil
  2. Bu bilgİlendirici ve uyarıcı yazı için çok teşekkür ederim. Strech film en çok kullandığım ürünlerden birisiydi artık yakınımdan bile geçemeyecek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim aynı durumdaymışız bende sağlıklı sanırdım :( Geçen mutfak temizliğimde plastikteleri ayırdım korkunç tabloyu o zaman gördüm. Neyse ki artık daha bilinçliyiz :)

      Sil
  3. Cok faydali, harika bir paylasim olmus. Oncelikle cok tesekkur ederim. Bende evde mumkun oldugu kadar cam kullanmaya calisiyorum. Plastik olanlari atacagim zaman da biriktirip geri donusum kutusuna atiyorum benim elimden gelende bu oluyo umarim ise yariyodur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ediyorum, evet çok iyi yapıyorsunuz en güzeli en sağlıklısı bu :) işe yaramaz mı hiç doğa size minnettar kalır :)

      Sil
  4. Bu konuyla ilgili bir hassasiyet göstermenize çok memnun oldum.
    Ben de blogumda zaman zaman çevreyle/doğayla ilgili paylaşımlarda bulunmaya çalışıyorum.

    Dilerim ki söyleyeceğim şeyi yanlış anlamazsınız; plastikler oldukça zararlı, haklısınız.
    Lakin kullanılan pek çok makyaj malzemesi de en az onlar kadar-hatta cilde doğrudan temas ettiği için- çok daha fazla.
    Eminim biliyorsunuzdur bu mevzuyu, fakat hassasiyetiniz olduğu için ben bir kez daha anımsatmak istedim.
    Dilerim iyi niyetimi aktarabilmişimdir;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tabiki paraben,silikon,talc gibi daha adını sayamadığım bir ton kötü içerik kullandığımız kozmetiklerin içinde mevcut.Neyseki temiz içerikli ürünler revaçta ve hergün bir yenisi ekleniyor böylelikle hem içimiz rahat bir şekilde makyajımızı yapabiliyor hemde cildimizi bu tip zararlı maddelerden koruyoruz :) iyi niyetinizi tabiki aktardınız teşekkür ederim :)

      Sil